Met sport overwint je… agressie?

box-fiasko-131121-mIn afgelopen jaren is agressie sterk toegenomen. Zinloos geweld moet onmiddellijk worden uitgeband. Om agressie te voorkomen moeten we eerst de oorzaken ervan leren kennen. De plotselinge woede van een persoon mag onze samenleving niet storen. Hoe kunnen we een gulden middenweg vinden? Uit vele onderzoeken over het onderwerp ‘agressie’ blijkt dat agressie aangeboren kan zijn.

Op jonge leeftijd is het steeds te vermijden. Als er geen goede maatregelen worden genomen, kan dat echt gevaarlijk zijn op latere leeftijd. Elke dag hebben we te makken met agressie – op een feestje, in de bus maar wat echt triest is – ook op school. Omdat agressie te verklaren is met bepaalde hormonen of genen (het kan namelijk erfelijk zijn), zijn er niet zo vele methoden om het van de samenleving uit te bannen.

Om agressie te voorkomen zullen jongeren hard werken. Ze kunnen bijvoorbeeld pleisterwerken doen of tegels plaatsen voor een bedrijf. Een ander idee is gyproc plaatsen wat ook veel energie verlangt. De andere manier die hulpzaam kan zijn is sport bij jongeren. Daarom moet meer aandacht worden besteed aan sport op school. De beweging kan ermee helpen dat negatieve emoties gewoon verdwijnen.

De jongeren die zich met de sport bezighouden hebben geen tijd voor agressie. Ze concentreren zich op een doel. Agressie staat dan in de achtergrond. De verschillende instellingen, hier vooral school kunnen zalen en sportaparatuur ter beschikking stellen. Dat zal niet veel geld kosten maar bringt de beste resultaten. Als we onze samenleving willen verbeteren moeten we ook samenwerken.

Met ondersteuning van scholen, leraren en overheidsinstellingen kunnen we agressie voorkomen. We moeten het ons bewust zijn wat voor rol sport en werk bij jongeren speelt en dat we allemaal daarvan kunnen profiteren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *